Transferul de embrioni reprezintă o biotehnică de vârf importantă în ameliorarea bovinelor, cu o utilizare tot mai frecventă în fermele de reproducţie la nivel mondial, motiv pentru care unitatea noastră face tot efortul ca această metodă modernă de I.A. să fie şi la dispoziția fermierilor români.
Această biotehnică de reproducţie este utilizată atât în cadrul programelor de ameliorare, cât şi ca metodă solicitată direct de către fermieri, pentru a multiplica plus variantele din ferme şi a creşte performanţa prin obţinerea de viţele şi tăuraşi de mare valoare genetică.
Echipa SEMTEST-BVN, sub coordonarea specialistului dr. Lucian Hârceagă, a primit autorizaţia ANSVSA pentru: „colectare, depozitare embrioni şi ovule de bovine” încă din august 2007, având codul RO-CRCD EO B 03 MS.
Transferul de embrioni poate fi:
Avantajele transferului de embrioni
Din istoria transferului de embrioni
1978
La Sângeorgiu de Mureş se face primul Transfer de embrioni din România.
Sângeorgiu de Mureş are istorie în acest domeniu, aici s-a obţinut în anul 1978, primul viţel din România, din embriotransfer metoda chirurgicală, sub coordonarea renumitului specialist Emil Silvaş. Din echipa de specialişti, făcea parte dr. Lucian Hârceagă, actualul coordonator al programului.
Această realizare a fost marcată prin ridicarea statuii la Sângeorgiu de Mureş: Vaca cu Vițel, fiind copia fidelă a mamei Coni şi a viţelului Simbol, obţinut din transfer de embrioni.
1997
Rezultate obţinute la Mureş în domeniul microchirurgiei embrionare.
– Gemeni identici obţinuţi prin Splitting
2016
Transfer de embrioni la Bălţata Românească.
În primăvara anului 2016, au fost reluate timid lucrările de aplicare a biotehnologiei transferului de embrioni, într-o serie de ferme de vaci cu lapte din judeţele Mureş şi Harghita. La două vaci donatoare, mame de taur din cadrul fermei S.C. Gordon Prod S.R.L., în urma recoltării embrionare, embriotransferistul dr. Lucian Hârceagă a obţinut un număr de 10 embrioni viabili de la una din donatoare, aceştia fiind transferaţi în stare proaspătă, rezultând 5 gestaţii. De la cea de-a doua donatoare, au rezultat 6 embrioni viabili, aflați în stadiul de morulă compactă, care au fost congelaţi.
2018
Transfer de embrioni la rasa Wagyu.
În primăvara anului 2018, la solicitarea crescătorilor, specialiştii din cadrul unităţii SEMTEST- BVN, au reuşit prin transfer de embrioni, să aducă primele exemplare din rasa Wagyu în România. Primul viţel obţinut, botezat Nero, s-a născut din mamă surogat o vacă Bălțată Românească, în comuna Şeica Mică, judeţul Sibiu.
A doua reuşită, tot pe rasa Wagyu s-a obţinut în judeţul Bistriţa Năsăud.
Mesajul echipei de transfer de embrioni:
O biotehnică pretenţioasă dar ce răsplăteşte înzecit investitorul!