1) Numele taurului/ Date identificare
Rasa, Codul Ro, crotalia, respectiv numărul de registru din cartea de rasă, țara de proveniență a materialului seminal.
2) Data nașterii și % de sânge Red Holstein.
3) Pedigree-ul desfășurat pe 3 generaţii și linia din care provine taurul.
4) Taurtestatdupă descendenți/ genomic
Taur testat după descendenţi – este taurul la care valoarea de ameliorare s-a calculat pe baza performaţelor realizate de descendenți pe un număr minim de 20 capete.
Testarea este în funcţie de rasă:
- Testarea pentru producţia de lapte: se face la rasele de lapte și mixte și se realizează pe baza performanțelor fiicelor în direcţia producției de lapte pe o durată standard de 305 zile (lactaţienormală);
- Testarea pentru producţia de carne: se face la rasele mixte și de carne, în ferme în care animalele sunt crescute de la înțărcare până la vârsta de reproducție sau pentru sacrificare;
- Testarea pentru conformaţie (exterior): se apreciază fiicele și se face la toate rasele: lapte, mixte și de carne.
* În toate cele trei cazuri, performanțele fiicelor (descendenților) taurului, se compară cu contemporanele care sunt animale de aceeași rasă, în aceeași fermă, la aceeași lactaţie, de vârstă apropiată și fătate în aceeași perioadă.
Taur testat genomic – este taur tânăr care nu are încheiată testarea după descendenţi, dar pe baza analizelor genotipului (identificarea unor segmente de ADN la acești tauri cât și la rudele colaterale) se pot determina valorile de ameliorare cu o siguranţă între 60-70%.
Valori de Ameliorare
Valorile de ameliorare (V.A.) se calculează în funcţie de rasă pentru mai multe însușiri împărţite în patru grupe:
1. Însușiri pentru producţia de lapte (VAL)
2. Însușiri pentru producţia de carne (VAC)
3. Însușiri de funcţionalitate (Funcţionalitate)
4. Însușiri de exterior
– VA. 100 este valoarea egală cu media contemporanelor;
– VA. sub 100 – sunt valori sub media contemporanelor;
– VA. peste 100 – sunt valori peste media contemporanelor.
VAG
Valoare Ameliorare Generală
VAG se calculează în funcție de ponderea importanței economice acordată fiecărei însușiri, pe baza valorii de ameliorare a producției de lapte a fiicelor, valorii de ameliorare carne, funcționalitate.
1. ÎNSUȘIRI PENTRU PRODUCȚIA DE LAPTE
Cantitatea de lapte – este producţia de lapte în kg pe lactaţia normală (LN) – 305 zile;
Procentul de grăsime – este procentul mediu de grăsime în % dinlaptepe LN;
Cantitatea de grăsime – este cantitatea de grăsime totală pro-dusăpe LN înkg;
* grăsimea din lapte are influență asupra cantității și calităţii smântânii, untului și brânzeturilor;
Procentul de proteină – este procentul mediu de proteină în % dinlaptepe LN;
Cantitatea de proteină – este cantitatea de proteină totală produsă pe LN în kg.;
* proteina are influență directă asupra cantității și calităţii brânzeturilor și a produselor lactate.
Valoare ameliorare lapte (VAL)
Interpretare date catalog;
Valoarea ameliorare lapte de 115 (99) stabilită pe 4.092 fiice este +736 kg Lapte, +18 kg Grăsime, +25 kg Proteină.
Producţia de lapte la 354 fiice: la lactaţia 3 au avut o producţie medie de 8.763 kg lapte cu 4,11% grăsime și 3,59% proteină, ceea ce însumează 675 kg grăsime + proteină adică substanță utilă.
2. ÎNSUȘIRI PENTRU PRODUCȚIA DE CARNE
Sporul mediu zilnic – este sporul de creștere pe zi a animalelor în perioada de creștere, exprimat în grame/zi.
Randamentul de sacrificare – este raportul între greutatea carcasei și greutatea vie. Se exprimă procentual.
Calitatea comercială a carcasei – se stabilește pe baza clasificării carcaselor prin metoda EUROP conform sistemului oficial de clasificare. Se exprimă prin numerotare și notare.
Valoare ameliorare carne (VAC)
Interpretare date catalog; 117 (99) reprezintă valoarea relativă de ameliorare, calculată pe baza tuturor elementelor: spor mediu zilnic, randament la sacrificare, clasa comercială de calitate a carcasei la fiii testaţi și sacrificați în abatoare speciale de evaluare.
3. ÎNSUȘIRI DE FUNCȚIONALITATE
Durata de exploatare – este intervalul dintre prima fătare și data ieșirii din efectiv prin reformă;
Persistenţa lactaţiei – este capacitatea de a menţine producţia de lapte la un anumit nivel relativ stabil o perioadă cât mai lungă de timp;
Viteza de muls – este cantitatea de lapte mulsă raportată la timpul de muls;
Sănătate uger – este capacitatea vacii de a avea ugerul sănătos pe parcursul vieții productive;
Fertilitate fiice – este capacitatea fiicelor de a avea o reproductivitate bună;
Ușurința la fătare paternă – este influenţa directă a taurului în ceea ce înseamnă frecvența distociilor (de obicei aici intră excesul de volum);
Ușurința la fătare maternă – se referă la ușurința la fătare a fiicelorunui taur;
Valoare ameliorare functionalitate (VAF)
Celule somatice – numărul celulelor somatice reflectă gradul de uzură a ugerului;
Capacitate fecundantă – reflectă diferenţa față de media numărului de vaci rămase gestante din |.A. folosind material seminal de la taurul respectiv, comparativ cu ceilalţi tauri;
Viabilitate viței – capacitatea vițeilor (unui taur) de a rămâne în viață după fătare.
4. ÎNSUȘIRI DE EXTERIOR
Se urmăresc 19 însușiri de exterior (de conformaţie), care sunt împărţite în patru grupe de caractere: dezvoltare corporală, musculatură, fundament și uger (grupe de caractere prezentate grafic în următoarea pagină).
Trei dintre însușirile urmărite nu au valoarea optimă la 100 de puncte:
– unghiul jaretului cu valoarea optimă între 90-96;
– poziția sfârcuri anterioare cu valoarea optimă între 114-123;
– poziția sfârcuri posterioare cu valoarea optimă între 112-119.
Valorile de ameliorare a exteriorului nu au influență imediată asupra producţiilor de lapte/ carne, din acest motiv fermierul acordă o atenție redusă caracterelor de exterior.
Efectul pozitiv al ameliorării exteriorului unei populații de vaci în producția de lapte/carne este pe termen lung și se face prin stabilirea (cuantificarea) exteriorului la un moment dat, prin bonitare și dirijarea împerecherilor în alegerea taurului potrivit.
Dezvoltarea corporală și musculatura influențează creșterea ţii de consum din furaje de bază, în scopul obținerii unei producţii de lapte/carne la un preț redus, a unor carcase mari la reformă și rezistenţa organismului la factori de stres.
Fundamentul (aplomburile) are un rol deosebit, întrucât influențează direct durata de exploatare la taurinele exploatate în direcţia producţiei de lapte, crescute în stabulaţie – la grajd și mai puțin în cazul taurinelor exploatate în direcția de carne, care de obicei sunt întreţinute pe pășune în timpul verii.
La uger sunt urmărite 10 însușiri având efecte asupra tehnologiei de muls și indirect asupra producţiei de lapte și a calității acestuia, precum și a stării de sănătate a animalului.
Interpretare date catalog: Descrierea liniară a exteriorului s-a efectuat pe un nr. de 1.134 fiice cu siguranţă de transmitere a caracterelor de 99%.
Valori de Ameliorare a Exteriorului (VAExt)
Culoare fiice – reprezintă % culoare robă (roșu închis, roșu, galben închis, galben) în descendență.
Desenul robei – reprezintă % desen robă (acoperită, bălțată cu alb, albă cu pete) în descendență.
Cap – reprezintă % aspect cap (cap alb, oacheș unilateral, oacheș bilateral, cap roşu sau galben) în descendență.