XT SERIES - Instrucţiuni de utilizare
Autor: S.C. Semtest-BVN S.A. Mureş.
Înainte de a utiliza orice container criogenic, citiţi cu atenţie broşura prevăzută de pe mânerul containerului. Aceste detalii de siguranţă şi măsuri de precauţie a recipientului trebuie să fie citite cu grijă înainte de a folosi echipamentul. În cazul în care o broşură este necesar a fi schimbată, solicitaţi formularul TW-10 de la furnizorul dumneavoastră.
În continuare sunt exemplificate câteva din măsurile de precauţie descrise în broşura de întreţinere de pe mânerul recipientului. Vă rugăm să aveţi grijă să citiţi întreaga broşură.
A se păstra şi a se folosi aceste containere numai în locuri bine ventilate. Într-o zonă limitată (închisă), azotul provenit de la aceste recipiente poate cauza sufocare prin înlocuirea aerului necesar pentru respiraţie.
Folosiţi numai azot lichid sau vapori de azot lichid, în aceste recipiente.
Utilizarea de vapori lichizi sau azot lichid poate provoca explozii sau incendii. Nu atingeţi cu mâinile goale sau cu orice altă parte a corpului suprafeţele de lichid sau de metal rece. Azotul lichid depozitate în aceste containere este extrem de rece: -196°C.
Expunerea pielii sau a ochilor la azotul lichid, la vaporii de lichid sau la suprafeţele reci, poate duce arsuri sau chiar degerături severe. Din cauza temperaturii extrem de scăzute, un scut pentru faţă şi mănuşile de protecţie trebuie să fie purtate în momentul transferului de lichid în sau în afara acestor recipiente.
Utilizaţi numai dopurile originale prevăzute pentru aceste recipiente sau a dopurilor de rezerva enumerate la produsele de înlocuire. O improvizaţie sau un dop neadecvat va determina o creştere de presiune în container care poate deteriora recipientul şi/sau cauza vătămare corporală.
Completarea – Adăugarea de azot lichid într-un recipient cald poate provoca stropire şi va genera un volum important de vapori de azot lichid rece la contactul cu suprafeţele calde. Adăugaţi lichidul lent, pentru a minimiza aceste efecte. Asiguraţi-vă că există o ventilaţie adecvată. Păstraţi-ti capul în afara volumului de vapori de azot care poate fi produsă, este extrem de rece şi ar putea provoca vătămări corporale.
Determinarea nivelului de lichid – Nivelul de lichid în container poate fi determinat prin măsurarea cu o jojă. Introduceţi joja într-o parte a containerului, astfel încât aceasta să fie întotdeauna dreaptă şi să atingă partea de jos a recipientului. După 5 sau 10 secunde, retrageţi joja şi o agitaţi în aer. Secţiunea îngheţată va reprezenta nivelul de adâncime a azotului lichid în container.
ATENŢIE! Nu folosiţi niciodată tije tubulare sau tuburi ca joje. Atunci când un tub cald este introdus în azot lichid, lichid va erupe pe gura de pe partea superioară a tubului şi vă poate provoca vătămare corporală.
Diagrama cu nivelul de azot lichid, arată volumul de azot lichid în raport cu adâncimea pentru containere din seria XT. Aceste valori sunt aproximative şi se bazează pe o condiţie standard, fără nici un material stocat în recipient; cu material stocat, volumul de lichid va fi puţin mai mic decât valoarea din diagramă. Atenţie în momentul în care sunt scoase canistrele din container volumul necesar de azot lichid va creste.
Introducerea sau Scoaterea Canistrelor – Pentru a preveni pierderea inutilă a agentului frigorific, azot lichid, dopul ar trebui să rămână în container atunci când materialul depozitat nu este accesat. Atunci când se utilizează materialul din container, dopul ar trebui să fie eliminat si pus înapoi în cel mai scurt timp posibil.
Când introduce-ţi sau scoate-ţi o canistră, trageţi canistra de mâner şi înclinaţi canistra spre centrul containerului, retrageţi canistra doar suficient de sus pentru a utiliza conţinutul din gobletă. Ridicarea completă a canistrei va expune inutil materialul din canistră la condiţiile de cald, deteriorând materialul.
ATENŢIE! Unele canistre au deschideri pentru scurgerea lichidului, altele nu. În cazul în care canistrele sunt complet îndepărtate din recipient, azotul lichid poate rămâne în recipient sau se poate scurgere pe jos. În cazul în care doriţi înlăturarea canistrei, opriţi canistra pentru scurt timp la nivelul gatului pentru a permite lichidului să se scurgă complet, apoi înlăturaţi canistra cu atenţie pentru a preveni vătămarea corporală.
Când canistra este la temperatura camerei si se doreşte introducerea ei in container, trebuie introdu-sa, încet în recipient pentru a reduce fierbere de agent refrigerant şi producerea unui val de vapori de azot rece. Atunci când introduceţi canistra, înclinaţi partea de jos a canistrei în direcţia a indicelui inelului. Numerele de pe crestăturile indicelui inelului sunt un ajutor convenabil de control al inventarului din container.
Un container criogenic este de fapt două recipiente, unul în interiorul celuilalt. Cu ajutorul unei tehnologii de înaltă performanţă este creat un spaţiu cu vid între cele două recipiente închise între interior şi exterior. Integritatea vidului este cheia de performanţă pentru o folosinţă îndelungată.
Toate containerele vor eşua în cele din urmă. Un sistem perfect de vid care nu prezintă scurgere nu poate fi atins. Unele scurgeri minuscule de moleculele de aer în vid au loc din momentul de fabricaţie. Un sistem de lucrări de păstrare a vacuumului;, constând dintr-un sistem de nervuri din aluminiu construit în spaţiul de vid cu scopul de a prelungi durata de viaţă a rezervorului către mai mulţi ani. Sistemul de păstrare a vidului poate împiedica aceste scurgeri de moleculele de aer doar până la un anumit punct. Apoi mantaua de vid va deveni mai puţin eficientă şi rata de evaporare a azotului va fi mai mare.
ATENŢIE! Cele mai frecvente cauze ale pierderii vidului sunt datorate unor abuzuri asupra recipientului. Rezervorul interior este susţinut de tubul gâtului, care susţine greutatea conţinutului de lichid, precum şi a rezervorului. O lovitură a containerului poate cauza tubului gâtului o deformare sau o spargere a acestuia. Orice container lovit sau bruscat poate eşua mai rapid decât cel care a fost manipulat cu atenţie.
În cazul în care acumularea de gheaţă are loc în interiorul tubului gâtului, fiind cauzată de condensarea umidităţii din aer. În cazul în care gheaţă constituie o interferentă în funcţionarea normală a containerului, unitatea ar trebui să fie golită şi decongelată. Pentru a încălzi unitatea, turnaţi lichide în interior, goliţi lichidul rece în cazul în care nu doriţi deteriorarea drumurile de acces şi a altor suprafeţe.
Încălziţi containerul prin purjarea cu aer chiar şi după ce recipientul este încălzit să se vapore orice umiditate colectata. Se spală vasul cu soluţie de interior (40 – 1 apă la detergent de rufe). Se clăteşte, iar interiorul trebuie uscat bine, înainte de introducerea containerului înapoi în serviciu.
Nu încercaţi să fixaţi orice dispozitiv la container. Prin sudare, lipire, sau perforarea recipientului, orice astfel mod va duce la deteriorarea permanentă şi va anula garanţia dumneavoastră.
Verificaţi nivelul de lichid regulat. În cazul în care ratele de evaporare ridicate sunt evidente în condiţii normale de funcţionare, containerul poate avea pierde de vid. Transpiraţia sau îngheţarea carcasei exterioare sunt indicii clare că integritatea izolaţie nu este normală. Citiţi cu atenţie broşura (TW-10) pentru mai multe informaţii despre manipularea corectă a containerului dvs..
ATENŢIE! Deşi aceste containere sunt robuste, ele se pot deteriora în cazul în care abuzaţi sau nu le trataţi în mod corespunzător. Atunci când mutaţi sau transportaţi un container, luaţi toate măsurile de precauţie necesare pentru a preveni alunecarea, bascularea, lovirea sau răsturnarea recipientului. Pe tot timpul transportului sau manipulării containerului, acesta trebuie să fie tot timpul în poziţie verticală.
Containerele cu conţinut de azot lichid nu trebuie niciodată să fie transportate în compartimente neventilate. Ventilaţia trebuie să fie asigurată pentru a împiedica deplasarea aerului existând în aceste fel un pericol legat de o posibilă sufocare.